- Relatieplanet
- Blogoverzicht
- Tegenpolen trekken elkaar aan, of 'soort zoekt soort'?
Tegenpolen trekken elkaar aan, of 'soort zoekt soort'?
15 april 2018

Tegenpolen trekken elkaar aan
De extravert die zich aangetrokken voelt tot de introvert, de regelneef die alles van te voren heeft uitgedacht die een relatie heeft met de spontane spring in het veld, de Nederlandse koele kikker wilt samen zijn met de passievolle Latina/Latino. Op het eerste gezicht lijkt het vaak alsof verschillen elkaar aantrekken. Toch zit de aantrekkingskracht vaak juist in de gemeenschappelijke interesses.Ā
Levelen
Aantrekkingskracht wordt mede bepaald door een gevoel van herkenning en het vinden van gemeenschappelijke grond. Deze herkenning zit hem vooral in het delen van dezelfde kernwaarden. Wanneer je dezelfde normen en waarden belangrijk vind ben je vaak gelijkgestemd en geeft dit ons een gevoel van verbinding. Dit geeft ons het gevoel dat we 'levelen'. In weze val je daarom op iemand die een afspiegeling is van jezelf, die jouw opvattingen en ideeën over wat belangrijk is met je deelt. Dat we aan dezelfde dingen waarde hechten betekent echter nog niet dat we deze beiden in gelijke mate tonen.
Voorbeeld: Anna is een orderlijk, gestructureerd type. Zij heeft een vriend die echter precies het tegenovergestelde is: stug, nonchalant en laat spullen slingeren. Waar Anna alles al heeft geregeld, neemtĀ hij het niet zo nauw met de verplichtingen en verantwoordelijkheden. Stiekem zou Anna dat ook wel willen, het leven lijkt haar op deze manier een stuk makkelijker. Anna denkt alleenĀ dat zij op deze wijze niet zou kunnen functioneren. We zien dus dat Anna deze eigenschap wel in zich heeft, maar niet naar buiten laat komen vanwege een angst en een belemmerende overtuiging. Via haar vriend ziet zij een verborgen deel van zichzelf waar zij naar verlangt. Dat hij het wel naar buiten brengt, bewondert zij enĀ dat maakt dat ze zich tot hem aangetrokken voelt.
Je partner als spiegel
Elke partner in een relatie is een spiegel van hetgeen wat in jou zit en nodig is om te ontwikkelen zodat het meer tot uiting kan komen. Vaak heb je bepaalde opvattingen en overtuigingen die je belemmeren in je ontwikkeling. Een partner die deze overtuigingen niet heeft en hetgeen laat zien waar jij naar verlangt vormt een mooi voorbeeld van hoe het anders kan. Je partner helpt je om in te zien dat de angsten die je hebt mogelijk niet kloppen, waardoor je de kans krijgt om ook ander gedrag je eigen te maken. Zo groei je steeds meer door totĀ een completer mens. Op het moment dat je de eigenschappen ontwikkelt die je in een ander terug ziet, vervalt de bewondering voor die ander soms weg- en daarmee soms ookĀ de verliefdheid. Dat hoeft overigens niet:Ā als het goed zit, groeien jullie beiden totĀ een completer persoon en blijven jullie bij elkaar. Niet meer omdat je elkaar nodig hebt, maar omdat het gewoon leuk is en de ander een bonus is in je leven!
Deze blog is geschreven door Susan Dechering, intuitief psycholoog op het gebied van de liefde. Of het nu gaat om het loslaten, verkrijgen of behouden van liefde, Susan helpt je graag doormiddel van persoonlijke sessies. Live of via Skype voorziet ze je van nieuwe inzichten en oplossingen voor jouw specifieke situatie. De nadruk ligt niet alleen op de moeilijkheden waar je mee worstelt, maar vooral op jouw persoonlijke ontwikkeling en dromen om met meer vertrouwen en te kunnen genieten van de liefde.
- Hoe werkt het?
- Voor wie is Relatieplanet?
- Onderscheidingen
- Over Relatieplanet
- Events
- Blog
- Datingtips
- Date inspiratie Nederland
- Waargebeurde liefdesverhalen
- Veilig daten
- Hulp & contact
- Veelgestelde vragen
- Pers
- Algemene Voorwaarden
- Privacyverklaring
- Cookieverklaring