Maak gratis een profiel aan

Tips om de beste te worden in smalltalk

19-5-19 - Daten is leuk, maar ook heel spannend. Je wil niet de hele tijd over jezelf praten, of over het weer. Waar kun je dan wel over praten met je date? Relatieplanet geeft tips!

Maak gratis een profiel aan
 

Daten is heel spannend. Waar spreek je af? Wat trek je aan? En het belangrijkst: waar ga je het over hebben? Voor sommige mensen komt smalltalk heel natuurlijk, maar voor het overgrote deel komt het niet vanzelf. Omdat je liever niet alleen maar over het weer wil praten op je date, geeft Relatieplanet je wat handige tips. Zo word jij een koning(in) in gespreksonderwerpen!

 

Wat is smalltalk?

Laten we starten bij uit te leggen wat smalltalk nu eigenlijk inhoudt. Wikipedia stelt het volgende: "smalltalk is een verzamelnaam voor informele gesprekken die niet gevoerd worden omwille van de inhoud, maar omwille van het gesprek zelf". Dit wil dus zeggen dat het om een gesprek gaat dat puur voor het plezier gevoerd wordt en niet met een bepaald doel, zoals bijvoorbeeld bij een sollicitatiegesprek. Een luchtig praatje, dus. 

Begin bij jezelf

Het klinkt misschien gek, maar begin het gesprek met wat info over jezelf. Als je iemand voor het eerst ontmoet, vertel je vaak alleen je naam. Het gesprek wordt echter direct geopend als jij informatie over jezelf geeft. “Hoi, ik ben Jantje” zegt verder niets over jou. “Hoi, ik ben Jantje. Ik ben accountant en mijn grootste hobby is haken” biedt al veel meer mogelijkheid voor de ander om op je te reageren.

 

Wees positief

 

Niets is een grotere dooddoener voor een gesprek dan iemand die negatief is. Het kan eng zijn om met een vreemd iemand te praten en jezelf open te stellen, maar benader de situatie zo positief mogelijk. Zet een grote glimlach op en neem een gemakkelijke lichaamshouding aan, zodat de ander zich ook uitgenodigd voelt om je aan te spreken.

 

 

Oprechte smalltalk

Vaak houden mensen niet van smalltalk, omdat zij van mening zijn dat het niet oprecht is. Het is echter maar net wat je er zelf van maakt! Natuurlijk kun je het gesprek heel oppervlakkig houden, maar je kunt ook de gelegenheid aangrijpen om vragen te stellen waar je echt antwoord op wilt hebben. Wat intrigeert jou aan deze persoon? Waar ben je nu echt benieuwd naar? Door hier beter over na te denken en vooral goed naar de antwoorden van de ander te luisteren, zorg je ervoor dat het oprecht en

 

Blijven oefenen

De laatste tip is misschien wel het allerbelangrijkst: blijf oefenen! Probeer iedere dag even een gesprekje te voeren dat een beetje buiten je comfortzone ligt. Bij de koffieautomaat op je werk, bij de tandarts, in de supermarkt… Alleen door het vaak te doen, krijg je er gevoel voor. Zo leer je ook in te spelen op de reactie van de ander en zal je zelfvertrouwen alleen maar toenemen. Als je dan op date gaat, is het gesprek gaande houden voor jou een eitje!

 

 

 

 

Terug naar overzicht