Maak gratis een profiel aan

Verliefd op een collega: wat nu?

8-10-18 - Liefde zit soms in een klein hoekje. Soms blijkt een collega toch net iets meer voor je te zijn dan alleen iemand waar je mee samenwerkt… Maar, hoe zit het eigenlijk met daten op de werkvloer? En hoe kun je dit het best aanpakken?

Maak gratis een profiel aan

 

Verliefd worden is iets waar we weinig controle over hebben. Het kan dus ook gebeuren dat je valt voor iemand met wie je samenwerkt of zelfs iemand die hoger in de hiërarchie staat dan jij. Dit roept vaak ook een hoop onzekerheid op: helaas heerst er nog een groot taboe op dit onderwerp en wordt het vaak bestraft en bekritiseerd om een relatie te hebben met iemand op de werkvloer. Is dit terecht?

 

Je bent niet alleen

Allereerst: mocht je gevoelens hebben voor een collega, weet dan dat je niet alleen bent. Uit onderzoek van de Viking Direct blijkt dat meer dan de helft (51%) van de Nederlanders weleens een relatie heeft gehad met iemand op de werkvloer. Daarnaast zijn er ook veel mensen die er wel aan denken, maar de volgende stap niet willen of durven zetten: de helft van de vrouwen en zelfs driekwart van de mannen heeft wel eens gefantaseerd over een werknemer van hetzelfde bedrijf.  Je bent dus absoluut niet de enige die dit overkomt!

 

Waarom ik?!


Na het verliefde gevoel komt vaak meteen een gevoel van schaamte en wanhoop: waarom moet mij dit gebeuren? Toch, als je er goed over nadenkt, is het eigenlijk helemaal niet raar. Als je fulltime werkt, spendeer je al snel veertig uur in de week met je collega’s. Je deelt verschillende emoties (denk aan stressvolle periodes voor een belangrijke meeting, of juist het vieren van een overwinning als de targets behaald zijn), leert elkaar steeds beter kennen en hebt automatisch gedeelde interesses (je werkveld). Niet zo gek dus dat je op langere termijn een hechte vriendschap en vervolgens eventueel gevoelens ontwikkelt.

 

Verboden liefde


Relaties op de werkvloer zijn wettelijk niet verboden, maar zorgen vaak wel voor scheve gezichten. Vooral als het een romance betreft tussen een leidinggevende en ondergeschikte, kan dit nog wel eens voor bepaalde vooroordelen en problemen zorgen. Dit is echter geen reden tot paniek. Probeer allereerst uit te vinden of er bij jouw werk een gedragscode bestaat voor dit soort situaties. Op deze manier kun je kijken hoe het bedrijf er tegenover staat en het meenemen in je beslissingsproces. Hoe dan ook blijft de beste oplossing om zoveel mogelijk open kaart te spelen met je leidinggevende en te kijken hoe jullie ervoor kunnen zorgen dat werk en privé niet teveel door elkaar gaan lopen. Het is dan ook zaak dat je je professioneel opstelt en dat jullie relatieperikelen niet merkbaar aanwezig zijn. Bewaar de ruzies, het uitgebreid zoenen en de liefkozende woordjes voor thuis: op het werk ben je - uiteraard - om te werken.

 

Conclusie
 

Het hoeft heus niet het einde van de wereld te zijn als je verliefd wordt op een collega. Wees eerlijk, tegen jezelf en tegen je omgeving. Zorg er bovendien voor dat je werk en liefde zoveel mogelijk gescheiden van elkaar houdt. Sluit je daarentegen ook niet af voor je gevoelens als je toch iets speciaals blijkt te voelen voor iemand op de werkvloer. Ze zeggen niet voor niets ‘work hard, play hard'!

 

 

Terug naar overzicht