Maak gratis een profiel aan

Waarom je beter geen vrienden kunt blijven met je ex

15-7-2018 - Na een mooie relatie besluiten jij en je partner toch om uit elkaar te gaan. Wat gebeurt er dan? Blijf je vrienden of verbreek je al het contact? Wij geven tips!

Maak gratis een profiel aan

Het is een eeuwenoud vraagstuk: blijf je vrienden als je uit elkaar gaat of niet? We zullen maar meteen eerlijk zijn: het is in de meeste gevallen het beste om geen vrienden te blijven. Je hart heeft tijd nodig om te helen en je eigenwaarde weer op te krikken. Waarom dat niet kan als je in contact blijft? Om deze zeven redenen!

 

Je hebt tijd nodig om een break-up te verwerken

Een break-up gaat altijd gepaard met een gebroken hart, ongeacht of je hart helemaal aan diggelen ligt of dat er enkel een klein barstje inzit. Die breuk moet geheeld worden en dat kan alleen als je voldoende afstand neemt van je ex. Zo lang als nodig is. Een hart is niet binnen één dag geheeld en wanneer je jezelf niet genoeg tijd gunt, zal je gebroken hart op den duur alleen maar meer pijn doen, net zoals een wond die gaat ontsteken als je hem niet verzorgt. Jezelf voldoende tijd gunnen heelt je hart. Daarna kun je bepalen of je vrienden wilt blijven of niet.

 

Een goede kennis of een goede vriend?

Je hebt veel tijd met je ex doorgebracht en jullie kennen elkaar door en door. Niet gek dus dat je vrienden wilt blijven. Maar als je erover nadenkt is dat eigenlijk niet mogelijk. Een echte vriend houdt van je en staat je bij in zowel leuke als moeilijke tijden. Hij of zij veroordeelt je niet, maakt je aan het lachen en biedt een luisterend oor, zelfs wanneer het aankomt op de hoogte- en dieptepunten in je nieuwe relatie. Maar in het geval van je ex is het wat lastiger om al deze informatie te delen. Wil hij of zij wel écht horen hoe goed of slecht het met je gaat nu je een nieuwe relatie hebt? Het is waarschijnlijker dat je ex een kennis wordt, dan dat jullie echt vrienden worden.

 

Jullie hadden een intieme band

Met je ex ben je intiemer geweest dan met wie ook. Niet alleen hebben jullie het bed gedeeld, maar ook een tijd lang alle ups en downs van het leven. Jullie hebben een band die altijd zal blijven bestaan, of je elkaar nou blijft zien of niet. En iedere keer wanneer je elkaar ziet, voel je deze band en beschouw je je ex toch als… nou ja, je ex. En niet zozeer als een nieuwe vriend.

 

Je moet verder

Als er één deur dicht gaat, opent zich een nieuwe. Maar wat gebeurt er als je de deur tussen jou en je ex openhoudt? Dan gaat er ook geen nieuwe deur open. Als je verder wilt moet je de deur sluiten. Alleen dan kom je weer open te staan voor nieuwe mogelijkheden, nieuwe partners en een leven waarin jij het meest gelukkig bent.

 

En je nieuwe relatie dan?

Vrienden blijven met je ex kan jaloezie opwekken bij je nieuwe partner, ongeacht hoe lang jullie al uit elkaar zijn. Als je bedenkt dat jaloezie één van de vaakst voorkomende redenen is voor break-ups, kun je je afvragen of je wel vrienden wilt blijven met je ex.

 

Eén van jullie heeft een geheime agenda


“Het ligt niet aan jou, het ligt aan mij”, zei je ex. “Ik wil gewoon vrienden zijn.” Je stemt hiermee in, maar in je achterhoofd hoop je dat je hem of haar terug kunt winnen als je vrienden blijft. In werkelijkheid wil hij/zij helemaal geen vrienden blijven, maar hoopt je gerust te stellen door te zeggen dat hij/zij dat wel wilt. Waarschijnlijk zien jullie elkaar niet meer. Als vriendschap voor jou voelt als een kans om je ex terug te winnen, laat hem of haar gaan. Als het in de sterren staat, komt hij of zij vanzelf weer bij je terug.

 

Het kan pijnlijk zijn

Jullie zijn toch vrienden gebleven en jij hoopt dat je je ex terug kunt winnen. Maar het hart van je ex blijkt sneller geheeld dan het jouwe en hij/zij heeft een nieuwe relatie. Iedere keer als je je ex ziet met zijn of haar nieuwe partner, in het echt of op Facebook, breekt je hart een stukje meer. Opnieuw en opnieuw. Dat doet pijn. Wees lief voor jezelf en blijf geen vrienden, laat je hart helen. Beslis daarna.

 

Deze blog is geschreven door Charelle Casander. Op haar blog The Scent Of Cinnamon schrijft ze over zingeving, spiritualiteit, het introverte leven en de kleine beetjes magie in ons dagelijks bestaan.

 

 

 

Terug naar overzicht