Maak gratis een profiel aan

Waarom val je steeds op hetzelfde type?

4-3-19 - Val jij voor de vrijdenkende kunstenaar? De intellectuele boekenworm? Of de sportieve avonturier? Je weet vast wel op welk type jouw radar staat afgesteld, maar weet je ook waarom je op dit specifieke type valt?

Maak gratis een profiel aan

 

Wanneer een relatie verbroken wordt, gebeurt dit niet zomaar. Vaak is dit omdat het op een of andere manier niet werkte tussen jullie. Toch betrap je jezelf erop dat de eerstvolgende keer dat je iemand leuk vindt, hij of zij precies hetzelfde type is als je ex! Hoe kan dit? Relatieplanet geeft vijf redenen waarom je iedere keer weer voor dezelfde soort personen valt. 

 

 

Vrienden en familie

Je vrienden en familie zijn altijd geïnteresseerd in je liefdesleven. Ben je single? Dan wordt je gevraagd of het niet eens tijd wordt voor een partner. Ben je aan het daten? Dan wil iedereen alles over hem of haar horen. Je vrienden en familie zijn nieuwsgierig, omdat ze het beste met je voor hebben en de beste partner voor je willen. Weet je bijvoorbeeld dat je ouders geld en aanzien belangrijk vinden, dan kies je mogelijk steeds voor iemand die aan dit plaatje voldoet. Je denkt dat het je type is, maar eigenlijk is dat het type van je ouders. Wie weet val jij juist op een minimalistische nomade of vrijgevochten anarchist.

 

Je lichaamschemie

Volgens antropologe Helen Fisher is je type vaak iemand met een andere lichaamschemie dan die van jou. In andere woorden: je kiest voor iemand die jouw eigen lichaamschemie aanvult. Heb je bijvoorbeeld een hoog gehalte aan testosteron, dan kies je sneller voor iemand met een hoog oestrogeen-niveau.

 

Overeenkomsten

We zijn geneigd om op mensen te vallen met dezelfde interesses als wij: mensen die van dezelfde muziek en films houden en hetzelfde over bepaalde dingen denken. Uit onderzoek aan de MIT Media Laboratory blijkt echter dat we vaak ook afgaan op een partner met dezelfde huidskleur, burgerlijke staat, fysiek voorkomen, rookgewoonten en religie als wij. Dit blijkt bij online daten nog sterker het geval te zijn dan offline.

 

Je weggedrukte kanten

Volgens psychotherapeut Lynn Lanni val je vaak op iemand die kwaliteiten bezit die jij bij jezelf hebt weggedrukt. Ben je opvliegerig of verlegen, maar sta je deze eigenschappen niet bij jezelf toe? Dan is er dus veel kans dat je op iemand valt die juist deze eigenschappen bezit. Je hebt dan het gevoel dat je deze persoon al jaren kent en je ervaart een diepe verbinding, maar feitelijk herken je stukjes van jezelf die je al jaren hebt weggedrukt.

 

Je geslachtstype

Hoe vrouwelijker je bent, hoe mannelijker je wilt dat je partner is, zo blijkt uit een onderzoek in het Journal of Social, Evolutionary, and Cultural Psychology. Andersom geldt hetzelfde: hoe mannelijker je bent, hoe vrouwelijker je wil dat je partner is. Denk aan Tarzan (extreem mannelijk) en Jane (extreem vrouwelijk), maar hetzelfde gaat op voor partners van hetzelfde geslacht.

 

Val je steeds op hetzelfde type? Ga dan eens na of dat het type is waar je echt op valt, of dat je door andere factoren bent gaan denken dat het je type is.

 

 

Deze blog is geschreven door Charelle Casander. Op haar blog The Scent Of Cinnamon schrijft ze over zingeving, spiritualiteit, het introverte leven en de kleine beetjes magie in ons dagelijks bestaan.

 

 

 

Terug naar overzicht