Maak gratis een profiel aan

Wanneer heb je seks?

30-7-19 - Je bent aan het daten, het voelt goed... Wanneer is dan het juiste moment om met elkaar naar bed te gaan? Is er überhaupt een gouden regel voor? Relatieplanet legt uit.

Wanneer is het het juiste moment om met elkaar naar bed te gaan? Het ene na het andere advies is er op internet te lezen. Nooit op de eerste date! Of pas na X dates, dagen, weken of zelfs maanden wordt er dan weer beweerd. Of is dit een spel spelen en moet je gewoon kunnen doen wat goed voelt? Helaas kan het de dag erna helemaal niet meer goed voelen en zijn spijt gevoelens vaak een gevolg. Wat is wijsheid? 
 

Verantwoordelijkheid

De hele ophef over wanneer het verstandig of wel of niet goed is om seks te hebben op een eerste date komt omdat mensen gekwetst raken en als mens willen we liever geen pijn. Ook voor diegene die wel alleen seks wilde en niets meer is het niet leuk als de ander gekwetst raakt, schuldgevoelens zijn immers ook geen pretje om met je mee te dragen. Het is daarom tijd dat we elkaar niet meer als slachtoffer en dader gaan zien maar verantwoordelijkheid gaan nemen over onze eigen daden. Voor een groot deel hebben we namelijk zelf in de hand in hoeverre we ons ‘laten kwetsen’. 

 

Gekwetst raken na seks

Gekwets raken heeft alles te maken met verwachtingen en teleurstelling. Seks is een intieme daad  en kan een emotionele connectie scheppen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat vrouwen na een orgasme meer hormonen produceren waardoor ze om de ander gaan geven. Dit zorgt ervoor dat je je hecht aan de ander en verwachtingen krijgt. En waar verwachtingen zijn is er ruimte voor teleurstelling. Deze teleurstelling kan diep zijn en als we het ook nog persoonlijk nemen voelen we ons gekwetst. 
 

Seks op eigen risico

Daten tegenwoordig is als zwemmen in een oceaan vol verschillende vissen. Misschien kom je een prachtige  kleurrijk exemplaar tegen maar je kan hierdoor soms ook gebeten worden. Het is daarom belangrijk om te weten met wie je te maken hebt voordat je verder met de ander in zee gaat. Wanneer je niet weet of de ander mogelijk bijt -in andere woorden; of het veilig is om je kwetsbaar op te stellen door intiem met elkaar te zijn- is seks op eigen risico. Uiteraard kun je dit risico nemen, als jij geen verwachtingen hebt, het puur voor de lust en lol wilt doen en het je niet uitmaakt of diegene de volgende dag mogelijk weer vertrokken is. Prima, geniet ervan! Zolang je maar eerlijk bent naar jezelf toe over wat je echt verwacht en wilt (ook op de langer termijn).
 

Verwachtingen managen

Toch doe je er wijs aan om verwachtingen te managen, niet alleen voor jezelf maar ook voor de ander kun je het risico verkleinen dat je elkaar pijn doet. 
 

Dit kan door de volgende vragen te stellen en bespreekbaar te maken met elkaar voordat je seks hebt: 
 

  1. Zie je momenteel nog anderen?

  2. Wat zijn je wensen ten opzichte van daten?

  3. Wat wil je echt niet?

  4. Heb je soa’s?

  5. Wat betekent die ander momenteel voor je?
     

Dit zijn geen makkelijke vragen. Wellicht krijg je ook antwoorden te horen die je liever niet had willen horen. Maar had je het dan liever na de seks willen ontdekken? Het vergt moed om je kwetsbaar op te stellen. Maar het is precies de sleutel van de oplossing voor waar het altijd fout gaat, miscommunicatie. Als je de moed hebt om open en direct te zijn bespaart het veel ellende en dat is immers wat we willen. Seks moet wel leuk blijven en dat kan wanneer je met een stuk zekerheid en geruststelling weet waar je aan begint!

 

Deze blog is geschreven door Susan Dechering, intuitief psycholoog op het gebied van de liefde. Of het nu gaat om het loslaten, verkrijgen of behouden van liefde, Susan helpt je graag doormiddel van persoonlijke sessies. Live of via Skype voorziet ze je van nieuwe inzichten en oplossingen voor jouw specifieke situatie. De nadruk ligt niet alleen op de moeilijkheden waar je mee worstelt, maar vooral op jouw persoonlijke ontwikkeling en dromen om met meer vertrouwen en te kunnen genieten van de liefde.

 

 

 

 

Terug naar overzicht