downdaten

Wat is downdaten?

Downdaten wordt steeds populairder, maar wat is het eigenlijk? Relatieplanet legt uit over verschil in opleidingsniveau.

Kies voor een betaald lidmaatschap!

 

We weten het allemaal: de ideale man of vrouw vinden is heel erg lastig. Vooral bij online daten is de verleiding groot om vast te houden aan je ideale zoekopdracht, maar levert dat wel resultaat op? Offline gaat het ten slotte ook vaak anders! Het is dus niet een slecht idee om je zoekcriteria eens te versoepelen. Door te downdaten kun je het spectrum van potentiële partners verbreden. Wat is downdaten precies, en waarom zou je eraan beginnen? Datingsite Relatieplanet legt het fenomeen aan je uit.

 

Downdaten: de definitie

De term downdaten betekent dat je je date een opleidingsniveautje lager zoekt. Waar je bijvoorbeeld eerst vasthield aan het idee van iemand met een HBO of WO opleiding, overweeg je nu ook een partner met een MBO opleiding. Op deze manier heb je simpelweg een grotere vijver om uit te vissen. Recente cijfers van het CBS, boeken en artikelen wijzen in de richting dat downdaten steeds populairder wordt. Maar is dit een trend of noodzaak?

 

De noodzaak van downdaten

Het is namelijk een feit, aldus het CBS: er bestaan verschillen tussen mannen en vrouwen wat opleidingsniveau betreft. De verhoudingen zijn inmiddels dusdanig scheef, dat vooral vrouwen zullen moeten gaan downdaten. In de leeftijdscategorie 30-35, een leeftijd waarop het zoeken naar een vaste relatie toch wel belangrijk is, hebben 43% van vrouwen namelijk een HBO of WO diploma op zak. Bij mannen is dit slechts 38%. Een partner met een gelijk opleidingsniveau zit er dus niet altijd in! Vroeger was deze verhouding juist de andere kant op uit balans. In recente jaren is het aantal vrouwen dat hoogopgeleid is, echter gegroeid.

 

Werkt downdaten nou echt?

Er valt veel voor en tegen downdaten te zeggen. Over het algemeen wordt er een bepaalde waarde gehecht aan gelijkheid; ook op intellectueel vlak wil iedereen begrepen worden. De opleiding reflecteert echter niet altijd het intellectuele niveau. Net als bij een groot leeftijdsverschil, heeft downdaten haar voor- en nadelen en verschillen de meningen. Auteur van Date-onomics, Jon Birger, ziet geen reden om downdaten niet te proberen. Ook volgens socioloog Cas Wouters zouden andere eigenschappen het verschil in opleiding kunnen compenseren. Er wordt echter ook gewaarschuwd: een raakvlak is wenselijk. Een té groot verschil in opleiding kan namelijk wel voor problemen zorgen op de lange termijn. Eén tree lager is dus in ieder geval het proberen waard!

 

Terug naar overzicht