Maak gratis een profiel aan

Wat is eenzaamheid?

4-12-18 - Eenzaamheid en alleen zijn worden vaak met elkaar verward. Wat is nu precies het verschil? En hoe kun je er het beste mee omgaan?

Maak gratis een profiel aan

 

December is een maand van feestelijkheden, maar ook een koude en donkere maand. Rond deze tijd kan het zijn dat je je soms wat somber en eenzaam voelt. Waar komt dit eigenlijk vandaan? En wat is dat nu eigenlijk, eenzaamheid? 

 

 

Eenzaam v.s. alleen

We hebben het idee dat eenzaamheid gekoppeld is aan de situatie of je wel of niet alleen bent. Maar alleen of single zijn en gevoelens van eenzaamheid hoeven niet hand in hand te gaan. We kunnen ons namelijk in heel verschillende situaties alleen voelen. Je kunt  je bijvoorbeeld net zo goed eenzaam voelen als je op een feestje staat met veel vrienden om je heen, of als je in een relatie zit waarbij de ander geen oog heeft voor jouw behoeften, maar ook als je een gezin hebt waarbij het veelal draait om de kinderen en zorgen voor de ander.

 

Gevoel van minderwaardigheid

Als we kijken naar al die verschillende situaties waarbij we ons alleen voelen, dan blijkt dat eenzaamheid eigenlijk een gevoel is van minderwaardigheid. Het gevoel dat we niet belangrijk genoeg zijn.  Als we daarom het gevoel van eenzaamheid willen bestrijden is het belangrijk om aan ons gevoel van zelfwaarde te werken. Een manier om dat te doen is om te beseffen wat je sterke kanten zijn en van hoeveel waarde je bent voor anderen. Bijvoorbeeld door te beseffen van hoeveel waarde je bent voor je partner of je gezin. 

 

Verbinding

Daarnaast is ons gevoel van zelfwaarde ook afhankelijk van het krijgen van liefde die ontstaat wanneer we echte verbinding hebben met een ander. Op een feestje of in het samen zijn met vrienden kun je je daarom zo eenzaam voelen als je niet het gevoel hebt dat je echt verbonden bent met hen. 

 

Om echte verbinding te krijgen met een ander is het nodig dat we ons kwetsbaar opstellen. Wanneer je je kwetsbaar opstelt dan geef je daarmee aan dat het veilig en ok is om je bloot te stellen. Dit nodigt de ander uit om dit ook te doen. Op deze manier kun je je beiden openen naar elkaar waardoor je echt met elkaar in contact kan komen.

 

Angst voor afwijzing

Helaas zijn we niet meer gewend om ons kwetsbaar op te stellen. Vanuit angst voor afwijzing en veroordeling nemen we een sterke positie aan, laten we alleen ons van onze beste kant zien maar krijgen anderen niet de totale persoon te zien. Op deze manier hopen we geaccepteerd te worden. Het tegendeel is waar. Het weerhoud ons om echte verbinding te maken, waardoor er dus ook nooit totale acceptatie ontstaat. We voelen dat er ruimte is voor onze leuke kant, maar we blijven in onzekerheid of we er in totaliteit ook mogen zijn, met onze onzekerheden en imperfecties. Dit geeft ons dat gevoel van eenzaamheid, want deze verbogen kant is eigenlijk heel alleen.

 

Kwetsbaarheid als de standaard

Ga daarom je angst aan en stel je kwetsbaar op, heb dus het lef om ook de minder sociaal wenselijke kant van jezelf te laten zien. Natuurlijk wachten we liever tot een ander zich eerst kwetsbaar opstelt voordat we onszelf bloot geven, maar als iedereen deze houding aanneemt schiet het natuurlijk niet op. Geef daarom het goede voorbeeld en besluit om je voortaan vaker kwetsbaar op te stellen. Maak dat kwetsbaarheid vanaf nu de standaard houding wordt voor je, of de ander dit nu ook doet of niet. Op deze manier maak je jezelf ook niet afhankelijk van de ander, maar besluit jijzelf los van de ander wat voor soort persoon je bent.Het is aan jou, jij kunt kiezen om je helemaal te openen naar een ander. Alleen dan heb je kans dat je in het geheel liefde en acceptatie kan ontvangen voor de totale prachtige jij die je bent!

 

Deze blog is geschreven door Susan Dechering, intuitief psycholoog op het gebied van de liefde. Of het nu gaat om het loslaten, verkrijgen of behouden van liefde, Susan helpt je graag doormiddel van persoonlijke sessies. Live of via Skype voorziet ze je van nieuwe inzichten en oplossingen voor jouw specifieke situatie. De nadruk ligt niet alleen op de moeilijkheden waar je mee worstelt, maar vooral op jouw persoonlijke ontwikkeling en dromen om met meer vertrouwen en te kunnen genieten van de liefde.

 

 

 

Terug naar overzicht