Maak gratis een profiel aan

Wat is micro-vreemdgaan?

14-9-18 - Vreemdgaan wordt vaak geïnterpreteerd als fysiek contact hebben met een ander persoon dan je partner. Toch ligt het tegenwoordig, mede door de komst van sociale media, allemaal niet zo simpel meer. Zo stak onlangs de term 'micro-vreemdgaan' ineens de kop op. Wat houdt dit in?

Maak gratis een profiel aan

 

Met de komst van smartphones en sociale media speelt een groot deel van ons leven zich online af: zo ook van onze relaties. Waar voorheen (fysiek) intiem zijn met iemand als grens aangegeven werd als het gaat om vreemdgaan, lijken deze grenzen nu te verschuiven. Dit is waar de term micro-vreemdgaan, afgeleid van het Engelse micro-cheating, om de hoek komt kijken: vreemdgaan zonder daadwerkelijk overspel te plegen. Wat is dit precies en hoe kun je het tijdig herkennen?

 

Stiekeme bezigheden


Whatsappen met een collega of even bellen met een oude vriend(in) is heel normaal, maar het wordt merkwaardig als dit soort activiteiten stiekem gebeuren. Bij micro-vreemdgaan gaat het juist om (de naam zegt het al) kleine dingen, waarbij een van de partners zich aan iemand anders bindt. Zo krijgt een chatsessie een heel andere lading als de persoon onder een codenaam is opgeslagen of als het bellen alleen plaatsvindt achter een gesloten slaapkamerdeur. In het kort: alles wat achter wordt gehouden omdat het eigenlijk niet door de beugel kan, valt onder micro-vreemdgaan.

 

Hier klopt iets niet…

 

Micro-vreemdgaan is niet altijd even makkelijk te herkennen. Met name als het via de smartphone gebeurt: er zijn tegenwoordig ontelbare manieren om gesprekken, foto’s en oproepen te verbergen. Hoe kun je dan toch merken dat je partner micro-vreemdgaat? Er zijn een aantal dingen waaruit kan blijken dat er iets niet helemaal in de haak is. Klapt je partner snel zijn/haar laptop dicht als je binnen komt lopen? Pleegt hij/zij in een korte tijd opeens wel heel veel werk gerelateerde telefoontjes buiten kantooruren? Het is uiteraard geen hard bewijs, maar in dit geval is het wel goed om er op een rustig moment even over te praten. Zonder beschuldigingen of boosheid, maar gewoon rationeel en eerlijk: daar kom je het verst mee.

Het is in dit soort gesprekken belangrijk en nuttig om samen te bepalen waar jullie grenzen liggen. Vind jij het oké als je partner af en toe flirt? Is een hartjes emoticon naar een platonische vriend(in) normaal of kwetst het je? Praat erover!


Schuldig


Is het niet je partner, maar ben jij het die stiekeme berichtjes stuurt? Dan kan het dus zo zijn dat de ander dit als micro-cheating ervaart. Dit maakt je geen slecht mens, maar je kunt je partner hiermee wel onbedoeld kwetsen. Voel je niet schuldig, maar ga goed bij jezelf na waarom je dit doet. Heb je bevestiging nodig? Of heb je het gevoel dat je relatie niet meer zo stimulerend voor je is? Probeer dit helder voor jezelf te krijgen voor je er met je partner over praat. Zo is de kans dat jullie er samen uitkomen veel groter.

 

Communiceer

Of je nu aan de ene of aan de andere kant staat: het is belangrijk om met elkaar te blijven praten. Communiceer het naar elkaar als er vermoedens zijn en spreek onvrede op een rustige manier naar elkaar uit. Geef duidelijk je grenzen aan en zorg dat jullie rekening houden met elkaars gevoel. Zo blijft de relatie voor jullie allebei mega leuk!

 

 

 

Terug naar overzicht