Maak gratis een profiel aan

Wat zijn de voordelen van een latrelatie?

30-11-18 - We hebben het tegenwoordig allemaal erg druk: werk, sociaal leven, sport, kinderen... Heb je nog wel tijd voor jezelf? Veel mensen kiezen om deze reden voor een latrelatie. Dit zijn de voordelen!

Maak gratis een profiel aan

 

De woonsituatie van stellen neemt steeds meer verschillende vormen aan. Sommige koppels wachten met samenwonen tot ze getrouwd zijn, andere koppels wonen samen maar zijn niet van plan om ooit te trouwen. Weer anderen kiezen ervoor om apart te blijven wonen. Deze laatste vorm noemen we ook wel een lat relatie, waarbij lat staat voor ‘living apart together’.

 

 

Volgens relatietherapeut Isiah McKimmie lijkt het traditionele gezinsmodel voor steeds minder mensen te werken. We zijn meer van een relatie gaan verwachten dan ooit te voren en rekenen erop voor een lange tijd bij elkaar te blijven. Immers, mensen worden steeds ouder. Een latrelatie geeft partners de mogelijkheid om de druk een van een relatie te omzeilen en zelfstandig te blijven, maar toch een intieme, meestal monogame, relatie te hebben.

 

Klinkt goed. Wat zijn de andere voordelen van een latrelatie?

 

Tijd voor jezelf

Binnen een LAT relatie heb je tijd en ruimte voor jezelf. Om lekker even allen te zijn, je eigen ding te doen en jezelf te ontwikkelen. Door tijd alleen door te brengen is makkelijker om trouw aan jezelf te blijven en constant opnieuw te ontdekken wie je werkelijk bent. Je behoudt je zelfstandigheid en verliest je niet in de ander, waardoor je ook binnen de relatie de beste versie van jezelf kunt zijn.

 

McKimmie zegt: “Zelfstandigheid is belangrijk voor het eigen geluk, maar ook voor een gezonde en langdurige relatie.” Zonder tijd voor onszelf worden we afhankelijk van de ander, in ons doen en laten maar ook voor ons geluk. Dit leidt al snel tot wrok en verwijt binnen een relatie.

 

Het huishouden staat de relatie niet in de weg

Huishoudelijke taken, zoals stofzuigen of het uitruimen van de vaatwasser, hebben veel impact op een relatie. Als de taken niet goed verdeeld zijn heeft dat een negatieve in vloed. Daar tegenover staat een Amerikaans onderzoek dat aantoont dat een gelijke verdeling van de huishoudelijke taken gelijk staat aan een beter seksleven.

 

In een latrelatie heeft ieder voor zijn eigen huishouden te zorgen en kunnen er op dat vlak geen ergernissen ontstaan. Je kunt je huis zo opgeruimd of chaotisch laten als je zelf wilt.

 

Beter seksleven

Als je samenwoont ontstaat er al snel een routine die kan leiden tot een saaie sleur. Zo’n sleur vermindert, met name bij vrouwen, het seksuele verlangen. Als je samenwoont is de kans op een sleur veel kleiner: iedere keer dat je elkaar ziet is weer anders. Hierdoor kan het seksuele verlangen in een latrelatie zelfs sterk toenemen.

 

De relatie is spannender

Als je samenwoont is het makkelijk om iedere avond samen op de bank TV te kijken, zonder écht samen te zijn. Je gaat elkaar als vanzelfsprekend beschouwen en stopt nog maar weinig moeite in de relatie. Volgens McKinnie zorgt een latrelatie ervoor dat beide partners meer aandacht in de relatie stoppen, immers, je ziet elkaar niet iedere dag.

 

Minder ruzie

Als we minder tijd doorbrengen met een partner, is de kans op ruzie kleiner. Simpelweg omdát we elkaar zo weinig zien: er is niet zoveel om over te ruziën.

 

Binnen een latrelatie hoef je het over minder dingen eens te zijn, zoals over de woonsituatie, klusjes en financiën, drie onderwerpen die vaak voor ruzie zorgen. In een latrelatie kan iedere partner zijn leven voor een groot deel op de eigen manier inrichten.

 

Minder ruzie zorgt voor meer tevredenheid binnen een relatie en bovendien groter persoonlijk geluk.

 

 

Deze blog is geschreven door Charelle Casander. Op haar blog The Scent Of Cinnamon schrijft ze over zingeving, spiritualiteit, het introverte leven en de kleine beetjes magie in ons dagelijks bestaan.

 

 

 

Terug naar overzicht