Maak gratis een profiel aan

Zelfvertrouwen: wat is het en hoe krijg je het?

20-11-18 - Het meest gehoorde obstakel in het bereiken van een wens of droom is een nijpend tekort aan zelfvertrouwen! In dit artikel verkennen we het concept zelfvertrouwen en gaan we kijken hoe je er meer van krijgt.

Maak gratis een profiel aan

 

 

Zoals de naam doet vermoeden gaat zelfvertrouwen over het hebben van vertrouwen in jezelf. Als iemand zegt te weinig zelfvertrouwen te hebben, dan schort het dus aan het vertrouwen in zijn of haar eigen kunnen. Technisch is dit waar, maar feitelijk schuilt hier een grote denkfout die zeer beperkend kan werken in het krijgen van meer zelfvertrouwen.

 

Context is 'key' bij zelfvertrouwen

 

Zelfvertrouwen is altijd context afhankelijk. Misschien vind jij van jezelf dat je te weinig zelfvertrouwen hebt. Wees er echter van bewust dat dit enkel voor een bepaald gebied geldt. Je bent onzeker bij het ontmoeten van nieuwe mensen. Maar vol zelfvertrouwen hou je nu het kopje thee vast, terwijl je dit interessante artikel aan het lezen bent.

 

Jij bent zelfverzekerd in het vasthouden van een kopje. Jij weet dat je dit kunt en je weet dat het gewoon goed gaat. Weinig zelfvertrouwen met het ontmoeten van nieuwe mensen, veel zelfvertrouwen in het vasthouden van kopjes thee. Noem jezelf dan ook nooit “onzeker”, maar benoem altijd de context waar je onzeker in bent. Genoeg dingen waar je wel zelfverzekerd in bent en die moet je vieren!

 

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen

 

Hoe werkt dat het krijgen van meer zelfvertrouwen? Daarvoor moet je snappen wat zelfvertrouwen nou eigenlijk precies is. Een andere manier om zelfvertrouwen te omschrijven, is door het een ‘grote positieve referentiekader’ te noemen. Jij hebt op een bepaald gebied veel goede ervaringen gehad. Waardoor je nu rustig, kalm en zelfverzekerd iets kunt doen.

 

Als je nog nooit over dichtgevroren sloot bent gelopen zullen de eerste stapjes voorzichtig en verkennend zijn. Heb je het die dag vaker gedaan, dan is jouw referentiekader over de mate waarin de sloot jou kan houden, plus het feit dat het gewoon goed gaat, voldoende voor jou om zelfverzekerd heen en weer te laten lopen.

 

Vergoot jouw referentiekader

 

Zo ook het meer zelfverzekerd worden op die gebieden waar jij je het meest in beperkt voelt. Snap en overzie dat jouw zelfvertrouwen niet een vast gegeven is, maar een zich evoluerende en ontwikkelende entiteit. Als je ergens onzeker over bent, heb je een dus te klein referentiekader. Waarna jouw mission objective is, het actief gaan vergroten van dat kader.

 

Zelfvertrouwen en nieuwe mensen ontmoeten

 

Stel je bent onzeker bij het ontmoeten van nieuwe mensen. Dan heb je dus te weinig goede ervaringen in het ontmoeten en benaderen van die enge strangers. Dat kan en dat mag. Houdt dit jou tegen in je jouw leven? Ga dan actief kijken wat je wel durft te doen en doe dit veel en vaak. Zo vergroot jij jouw referentie kader en zal je zien dat wat jou voorheen angst in boezemde opeens overzichtelijker en toegankelijker zal worden.

 

Daarna zoek je jouw volgende angst grens op en pas je de strategie weer toe. Feitelijk verken en verschuif je zo steeds jouw comfort zone een stukje verder. Het hoeven geen grote stappen te zijn, als je maar de juiste kant opgaat.
 

Conclusie

Einde van het liedje is dat je en meer zelfvertrouwen krijgt, maar nog veel belangrijker, je zult de tools tot jouw beschikking hebben om bij onzekerheid te weten wat je moet doen. Misschien is dat wel het meest waardevolle.

 

Aan de slag!

 

Deze blog is geschreven door datingexpert Tom Gorny van MasterFlirt en Ask A Guy. Hij traint al jarenlang mensen die beter willen worden in (online) daten en behoefte hebben aan meer zelfvertrouwen. Tom is auteur van de boeken 'MasterFlirt, zo versier je elke vrouw' en 'MasterFlirt Internet'. Daarnaast maakt hij podcasts over alles wat met de liefde te maken heeft. 

 

 

Terug naar overzicht