Maak gratis een profiel aan

Zo bestrijd je eenzaamheid

15-12-12 - Eenzaamheid is een vervelend gevoel. Hoe ga je hiermee om en nog belangrijker: hoe kun je het bestrijden? Relatieplanet geeft praktische tips, die ook na de feestdagen bruikbaar zijn.

Maak gratis een profiel aan

 

Wat is nou het verschil tussen alleen zijn en eenzaamheid? Liggen ze niet in elkaars verlengde? Ja en nee, aan de ene kent zijn mensen die eenzaam zijn, vaak alleen. Maar je kunt ook een diepe eenzaamheid ervaren terwijl je omringd wordt mensen.

 

Eenzaamheid heeft dan ook vooral te maken met het je niet verbonden voelen met anderen. Je voelt je niet gezien, niet gewenst, alleen in het grote geheel. De alomvattendheid van social media met daarin al die blije gezellige gezichten maakt het alleen maar erger. Iedereen heeft het naar zijn zin en jij bent eenzaam. Waarbij eenzaamheid met de feestdagen natuurlijk tot een climax van malaise leidt. Hoe hiermee om te gaan, is er een oplossing?

 

Jouw focus is bepalend

 

De basis in het omgaan met eenzaamheid, is het snappen dat jouw focus bepalend is voor hoe jij je voelt. Voorbijgaande aan de huidige fase van leegte en je niet verbonden voelen, het heeft geen zin om je op het ogenschijnlijke geluk van anderen te richten. Misschien denk je dat Facebook en Instagram jou een mate van verbondenheid geven, dat is echter een illusie.

 

Doe een social-media detox. Laat jouw focus niet meer sturen door de “zie mij een het fantastisch hebben” posts van anderen. Laat jouw prehistorische brein niet meer lijden onder de reflexmatige vergelijkingsbehoefte die dan opkomt. Richt je op jezelf, wat jij graag doet en waar jij graag komt. Wat mij betreft is dat de basis.

 

Verander jouw omgeving

Bevrijd van die eeuwige oh zo menselijk vergelijkingsbehoefte komen we uit bij stap twee. Het actief gaan opzoeken van nieuwe omgevingen. Weet dat jij niet alleen bent. Eenzaamheid is een thema die in onze gefragmenteerde samenleving bij heel veel mensen speelt. Dit betekent, dat er dus allerlei plekken zijn waar mensen naar toe gaan om korte metten te maken met hun eenzaamheid. Hoe eng je het ook misschien vindt. Ga daar gewoon heen.

 

Nou is niet iedereen een even grote allemansvriend. Niet iedereen gedijt even goed in nieuwe omgevingen. Hoe hiermee om te gaan? Door het gewoon te blijven proberen, tot je een plek vindt waar jij je thuis voelt. Klinkt makkelijker dan het is, maar daar komt het wel gewoon op neer. Ja, je bent speciaal en uniek. Maar er zijn ook genoeg mensen die best wel op jou lijken. Zoek, totdat je die groep gevonden hebt.

 

Ga anderen helpen

 

Dit brengt ons bij de laatste en misschien ook wel de belangrijkste tip. Het actief gaan helpen van andere mensen. Het gevaar van eenzaamheid en de daar vaak bij behorende mineur, is dat je navelstaarderig gaat zwelgen in jouw ellende. Hierdoor vergroot je al het leed nog eens extra uit en kom je in een neerwaartse spiraal. De oplossing is je te gaan richten op de mensen die jij kunt helpen.

 

Juist met de feestdagen is er een grote groep mensen die alleen, kwetsbaar, dakloos of op enigerlei wijze minder bedeeld is. Vind een organisatie die zich bezighoudt met het helpen van deze. Er is geen betere manier om je verbonden te voelen, dan door bij te dragen aan het levensgeluk van anderen. Misschien heb je er de fut niet voor, misschien denk je dat niemand op je zit te wachten. Benader de organisaties die zich hiermee bezighouden en je zult met open armen ontvangen worden. Do it!

 

Conclusie

Even alles op een rijtje. Stop met jezelf te vergelijken, weg dus met Facebook. Ga actief naar andere plekken toe. Zoek tot je een plek gevonden hebt waar jij je thuis voelt. Om van daaruit tijdens de feestdagen die mensen te helpen die jouw hulp nodig hebben. Het is niet een oplossing voor eenzaamheid, maar het zal je nieuwe kansen en mogelijkheden bieden om het te verminderen. Fijne dagen jij en aan de slag!

 

Deze blog is geschreven door datingexpert Tom Gorny van MasterFlirt en Ask A Guy. Hij traint al jarenlang mensen die beter willen worden in (online) daten en behoefte hebben aan meer zelfvertrouwen. Tom is auteur van de boeken 'MasterFlirt, zo versier je elke vrouw' en 'MasterFlirt Internet'. Daarnaast maakt hij podcasts over alles wat met de liefde te maken heeft. 

 

 

Terug naar overzicht