Maak gratis een profiel aan
flirten

Zó is flirten ook voor de introvert een makkie!

11-5-2017 - Alleen al bij de gedachte aan cliché versierpraatjes, small talk en gegiechel krijg je de kriebels. Gelukkig hoeven er niet altijd engelen uit de hemel te vallen, laten we eens kijken hoe ook de introvert kan flirten.

Kies voor een betaald lidmaatschap!Yes! Morgen heb je een date met die leuke man of vrouw die je leerde kennen op Relatieplanet. Jullie hebben al een paar weken gezellig gechat en morgen ga je elkaar in het echt ontmoeten. Je hebt er veel zin in, maar bent ook een beetje bang dat de date in het honderd loopt. Online mag je een makkelijke prater zijn, maar offline flirten is een heel ander verhaal...


Dokter Jeffrey Hall deed jarenlang onderzoek naar hoe mensen met elkaar flirten. Hij onderscheidde vijf verschillende manieren, die hij uiteenzette in zijn boek The Five Flirting Styles: Use the Science of Flirting to Attract the Love you Really Want. Wat zijn deze vijf stijlen?

 

- Speels: flirten om te flirten, gewoon omdat het leuk is;‚Äč
Fysiek: flirten met lichaamstaal en gladde, soms vulgare praatjes;
- Beleefd: flirten door middel van het tonen van goede manieren;
- Oprecht: het tonen van oprechte interesse in iemand;
- Traditioneel: dit is de ouderwetse manier van flirten, waarbij vrouwen worden uitgevraagd door mannen en meestal pas wanneer ze elkaar al een tijdje kennen.


Het is je vast al duidelijk dat de speelse en fysieke flirtstijl doorgaans niet bij de introverte persoon passen. Let erop dat het hier zowel om het tonen als het ontvangen van speels of fysiek geflirt gaat. Ook al past dit flirtgedrag nog zo goed bij een extravert persoon, de introverte persoon palmt hij of zij er niet mee in. De beleefde, oprechte en traditionele manier daarentegen liggen veel dichter bij de natuur van de introvert.

 

Beleefd en traditioneel flirten

Beleefd flirten is lichtelijk formeel. Denk hierbij aan een date in een restaurant, het open houden van de deur, het aannemen van een jas en nette tafelmanieren. Maar ook het gesprek is netjes en beleefd: seksuele en vulgare onderwerpen worden niet besproken. In dat opzicht lijken de beleefde en traditionele manier van flirten erg op elkaar: bij beide vormen wordt elke stap van te voren uitgedacht. Dit strategische spel is bij de traditionele manier echter nog wat groter dan bij de beleefde manier van flirten.

 

Oprecht flirten

Oprecht flirten uit zich voornamelijk tijdens gesprekken. Er wordt door de flirter gezocht naar onderwerpen waarvoor de date zich interesseert. Zeker als de date in kwestie (ook) introvert is zijn het alleen de diepe en betekenisvolle gespreksonderwerpen waar hij of zij gepassioneerd over wil vertellen. Het is vervolgens aan de flirter om door te vragen over die onderwerpen en de introvert niet te onderbreken. Door goed te luisteren voelt de introvert zich gewaardeerd en zal meer over zichzelf durven vertellen. Hij of zij vertrouwt erop dat je luistert en werkelijk geïnteresseerd bent. Inderdaad, een groot deel van oprecht flirten bestaat uit geïnteresseerd luisteren en dat is nou net waar veel introverte personen goed in zijn.

 

Je introverte date wil echter ook graag veel over jou te weten komen, want ook hij of zij is goed in luisteren. Vertel dus ook jouw ervaringen en avonturen met betrekking tot het onderwerp van gesprek, of over een interesse waar jij juist heel gepassioneerd over bent.

 

Trouw aan jezelf

Beleefd en oprecht flirten zijn dus de sleutel voor de introvert, maar nog belangrijker is dat de flirter trouw aan zichzelf blijft. Als je flirtgedrag vertoont wat niet bij jou past, dan prikt je date daar zo doorheen. Dus laat geen engelen uit de hemel vallen als dat niet nodig is. Het is alleen door jezelf te blijven dat je het vertrouwen creëert dat zo belangrijk is voor een langdurige relatie.

 

Deze blog is geschreven door Charelle Casander. Op haar blog The Scent Of Cinnamon schrijft ze over zingeving, spiritualiteit, het introverte leven en de kleine beetjes magie in ons dagelijks bestaan.

 

Terug naar overzicht