Maak gratis een profiel aan

Zo maak je een einde aan jaloezie in jouw relatie

16-1-19 - Een beetje jaloezie is normaal, maar het moet voor beide partijen wel leuk blijven. Met deze tips houd jij de jaloezie in jouw relatie binnen de perken.

Maak gratis een profiel aan

 

Jaloezie is een tweesnijdend zwaard. Ergens wil je dat jouw partner een klein beetje jaloers en bezitterig is. Het laat zien dat hij of zij om jou geeft. Zodra het echter verstikkend, belemmerend of zelfs ronduit kinderachtig wordt, verandert het in een domper op jouw relatie. Hierbij een drietal tips om jouw eigen jaloezie in toom te houden, alsook het kanaliseren van de jaloezie van jouw partner.

 

 

De belangrijkste randvoorwaarde

Voor we de diepte induiken en het fenomeen jaloezie gaan verkennen moeten we één klein onderscheid aanbrengen. Er moet namelijk een basis zijn om op te kunnen bouwen. Als die basis er niet is, zal jij niks hebben aan de rest van dit artikel.

 

Als jij of jouw partner worstelt met een diepgewortelde ziekelijke onzekerheid. Die onder andere tot uiting komt in een nare, bezitterige jaloezie. Dan zal om dat op te lossen, professionele stappen genomen moeten worden.

 

Dit artikel gaat over de net niet gezellig variant van jaloezie. Dat gevoel wat jou net die kant opduwt, waar je eigenlijk niet wilt zijn. Waardoor jij net even die persoon bent, hoe jij je juist niet wilt gedragen. Net te wantrouwig, net te onzeker, net even te paranoïde. Na vandaag gaan we daar korte metten mee maken.

 

 

Stap 1: Jaloezie en acceptatie

Het leven is een wilde dans vol verrassingen. Zomaar opeens kun je ziek worden, zomaar opeens kun jij die fantastische partner tegenkomen, zomaar opeens kan jou van alles overkomen. Dit is zowel mooi, als ook heel erg eng. Zeker als je iets in jouw leven hebt, waar je heel veel waarde aan hecht. Zoals bijvoorbeeld, die ene speciale geliefde.

 

Dat is waar acceptatie een fundamenteel onderdeel moet worden van jouw zijn. Jij zult moeten leren te accepteren dat er dingen kunnen gaan gebeuren, waardoor jij hetgeen kwijt gaat raken waar je het meeste van houdt. Waar jij dan vervolgens ook helemaal niks aan zult kunnen doen. Niks anders in ieder gaval, dan de pijn van het verlies te ondergaan en te doorleven.

 

Accepteer kortom dat jij jouw partner kwijt zult kunnen gaan raken aan die “ander”. Dit betekent natuurlijk niet dat het oké is, of wenselijk, verre van zelfs. Het gaat puur om het onderkennen van jouw onmacht. Zodra jij namelijk accepteert dat goede mensen, soms nare dingen aangedaan worden, zal het makkelijker zijn je er daarna ook niet meer op te richten. Accepteer dat alles in dit aarde bestaan tijdelijk is en dat jij niet overal controle over hebt. Het zal je helpen jouw jaloezie te sussen.

 

Stap 2: Wordt onoverwinnelijk

Dit lijkt misschien een raar contrast ten opzichte van het voorgaande. Eerst zeg ik, accepteer en durf je neer te leggen bij het onvermijdelijk. Om het daarna te hebben over het onoverwinnelijk worden. Deze twee gaan echter uitstekend samen. Zodat jij accepteert waar je geen invloed op kunt uitoefenen, komt er heel veel ruimte vrij om je te richten op waar je wel impact op kunt hebben. Betreffende context is dan hetgeen waar jij onoverwinnelijk in wilt worden.

 

Binnen het kader van de relatie zelf, wil jij de best mogelijke partner zijn en samen de best mogelijke relatie hebben, als dat mogelijk is. Zodat als om welke reden dan ook de relatie over gaat. Jij jezelf in de spiegel kunt kijken en dat je dan weet dat je er alles aan gedaan hebt.

 

Deze strategie gaat echter verder. Als jouw partner, ziet voelt en ervaart dat jij je vol investeert in de relatie, zal het voor hem of haar ook makkelijker zijn, jou de gewenste ruimte te geven. Het is dan overduidelijk dat je ervoor gaat, waarom dan nog jaloers zijn?

 

Stap 3: De opendeur

Je kunt het niet over jaloezie hebben, zonder het bekende adagium, “praat met elkaar”, er tegenaan te gooien. Voel je jaloezie en bezitterigheid bij jouw partner, kaart het op respectvolle en laagdrempelige wijze aan. Merk je jaloezie op bij jezelf, lucht eerst je hart bij vrienden. Als je er dan nog behoefte voor voelt, bespreek het met je geliefde. Hou het bij jezelf, maak het niet te groot, maar gooi het wel in de groep.

 

Binnen bepaalde perken is jaloezie schattig en gewenst, bovenstaande stappen helpen om het in binnen die perken te houden. Te snel kan jaloezie omslaan tot een nare relatie-verpester en dat is nergens voor nodig.

 

Deze blog is geschreven door datingexpert Tom Gorny van MasterFlirt en Ask A Guy. Hij traint al jarenlang mensen die beter willen worden in (online) daten en behoefte hebben aan meer zelfvertrouwen. Tom is auteur van de boeken 'MasterFlirt, zo versier je elke vrouw' en 'MasterFlirt Internet'. Daarnaast maakt hij podcasts over alles wat met de liefde te maken heeft. 

 

 

Terug naar overzicht